Хора пътешествали из евроазиатските степи преди 45 000 г.

Откриха каменни сечива, които свидетелстват за това
Обновена: 21 авг 2019 11:49 | 21 авг 2019 11:46, Елка Василева
26
Хора пътешествали из евроазиатските степи преди 45 000 г.
Снимка: архив, Reuters

Международна група учени откри в Монголия каменни сечива, които свидетелстват, че хора са пътешествали из евроазиатските степи 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега, съобщи Физ.орг.

Артефактите, открити при разкопки край река Толбор между 2011 г. и 2016 г., са на 45 000 години.

Специалистите попаднали на няколко хиляди каменни сечива, като 825 от тях се оказали свързани с древни места за лагеруване. Сечивата с издължени лезвиета са аналогични на онези, които бяха открити при разкопки на обекти в Сибир и Северозападен Китай. Това навежда на мисълта за голямо разселване на хора в региона.

Въпреки че не открили човешки тленни останки, учените са уверени, че сечивата са създадени именно от съвременни хора, а не от неандерталци или денисовци, които не владеели необходимата за целта технология.

Освен това въз основа на органични останки бе констатирано, че климатът по онова време бил по-влажен, по-топъл и следователно по-благоприятен за пасенето на добитъка.

Сечивата датират от епоха, през която съвременни хора са имали контакти с денисовци. Смята се, че денисовци са предали на Хомо сапиенс гени, които правят организма по-устойчив към хипоксия и улесняват заселването на места с относително разреден въздух като Тибетското плато.

За денисовците - изчезнал от лицето на планетата вид или подвид древни хора, се знае въз основа на вкаменелости, които бяха открити в Денисовата пещера в Алтай. Наскоро бе установено, че денисовци и неандерталци вероятно са се кръстосвали помежду си и са имали общо потомство.

Известно е, че представители на Хомо сапиенс са напуснали Африка преди по-малко от 100 000 години и се разселили в Евразия, като понякога се кръстосвали с други видове от рода Хомо - неандерталци и денисовци.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Това са прото прабългари.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз си помислих ,че са открили лек автомобил ,тип Флинстоун, ама то било артефакти-т.е. пътешествали са с кракомоббил
21
2
 
2
 
! Отговори
Питекантроп преди 4 години
По това време може да е имало по-добри условия за паша на добитъка, но не е имало ***. А цивилизациите на Хомо Сапиенс се появяват на места, където се има условия за отглеждане на храна - земеделие и/или животновъдство. Преди 40000 години е имало само лов и събиране на растения.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Денисовци??! Какво ли не измислят тия учени за повече субсидии...
19
0
 
4
 
! Отговори
ззз преди 4 години
И още една тема за размисъл:Америка е заселена преди 12-14хил. години, при което практически се е развила напълно самостоятелно, до преоткриването и от европейците, като тогава е била значително по-развита от древен Египет.Т.е. можем да приемем че е изостанала от Стария свят с не повече от 1000г., и двете тръгвайки от каменна ера и първобитен строй. Т.е. действително от нула до днес на "Хомо Сапиенс" му трябват 12-14 хил г.Няма как 30-35 хил.г. (или 2-3 пъти повече) да сме все в каммената ера!
18
3
 
2
 
! Отговори
ззз преди 4 години
А и още нещо: Според официалната наука каменната ера завършва 10хил. г. п.н.е.И ако приемем че според статията 35 хил. г. преди това е имало "хомо сапиенс" (а според много други изследвания поне от преди 80хил. г.)То какво? за 35 хил. г. сме се научили само да грухтим, да хвърляме камъни и да правим копия?За този период, поне 3 силно развити цивилизации, щаха да изгреят и да изчезнат!Всички разуни доводи и факти говорят, че няма как да сме първата "хомо самоенс" цивилизация!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По други анализи (генетични и др.) хомо сапиенс е на поне 80 хил. години, така, че новината, поне за мен не е изненада. По скоро ми е любопитно как точно разбраха че неандерталците не владеели необходимата технология! Е с това изречение ме убиха! Според много изследвания неандерталците съвсем не са били изостанали "технологично" , а и също така съвсем не са "изчезнали" при положение, че значителна част от генома ни е свързан с тях. т.е. те са се "смесили" с нас. или живеят чрез нас.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учените "открили" , че хората се били придвижвали! Браво бе!Да не би до сега да са си мислили, че тогава хората са били растения с корени и са седели не едно място?!Колко пара се пръска за фейк-наука и новини, не е истина направо!
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е и какво тогава имало ли е господ,или само сега тоя дето е измислен от малко над 2000 години?Как религиите не са в музея още не е ясно?Това са душевни пирамиди,а колко заблудени влагат вяра в тях не е истина!!!!
14
0
 
1
 
! Отговори
еректус преди 4 години
значи тогавашните европейци са пратили африканските имигранти в манголия,а сега си ги кътаме в европа
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хомо-неандерталци и денисовци и никъде не пише за бойко-борисовци?!Срамота!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страшни сте, веднага политизирахте новината. Жал ми е за вас, за 2 копейки/цента , сте готови на всичко!
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаци и китайци са били.
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен хомо сапиенс имало и хомо бокуенс,разселили се от Африка в покрайнините на днешнса Банкя.Разкопки намерили метални сечива и фалшиви бюлетини датирани на 60 000 хиляди години.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Сега съществуват, но никаква промяна спрямо тогава :D
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Невероятно откритие, сега остава да откриете и Америка - хайде попътен вятър.
7
0
 
0
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 6:)))
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хомо сапиенс напуснали Африка преди 100 000 години. Не смея да кажа какви са останали да населяват черния континент, че ще ме изтрият...
5
3
 
4
 
! Отговори
do 1 преди 4 години
най-вероятно с македонски или черпят опит от тях
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-това време руснаците още не са съществували.